RBM Xabia

viernes, 16 de noviembre de 2007

animació lectora

Com a bibliotecària estic "asustada" si pense en l'article de Koskimaa.

Aviat llegirem al llit amb el LECTOR DIGITAL?. no ho puc creure!.

Realment, ha canviat molt el concepte de literatura i lectura., Verne amb les seues fantasies es quedà curt.

Els descobriments de RODA i IMPRENTA serien comparables, en quant a revolucionaris per a l'Època, al de l'ORDINADOR. Les noves tecnologies han canviat la forma de viure i , fins i tot, la forma de pensar i ensenyar.

Laura Borràs i Koskimaa han obert els meus ulls i la meua ment. Fins ara, pensava que la literatura, o millor dit, la lectura per plaer (novel.les, poesia, etc) escapava del món tecnològic. Ara pense que tots estem agafats per la màquina ...



La xerrada de Laura Borràs va ser molt interessant, ens va parlar de l'evolució de l'escriptura i dels diferents suports utilitzats per l'home per expressar els seus sentiments, les seues idees.

Supose que igual que a nosaltres ens sorpren el canvi que les noves tecnologies han aportat al món de la lectura i de la escritura, als homes de l' antiguetat, i fins i tot als pehistòrics, els va ocórrer el mateix: un xoc.


Qualsevol canvi comporta un malestar, una preocupació pel que va a venir: com serà, que serà, com ho farem, etc. Els bibliotecaris hem passat, i estem passant, una grip per adaptar-nos a les noves tecnologies i veure-les com unes eines que ens han facilitat la recuperació de la informació i la modernització dels serveis que oferim als usuaris.

Els usuaris de fa 10 anys no tenen res a veure amb els de l' any 2007, i nosaltres hem d'adaptar-nos a les noves exigències i necessitats dels lectors. Hem de modernitzar les instal.lacions, hem d'oferir INTERNET i ...

Però hi ha que distingir entre lectura formativa i lectura plaentera. Per una part està la formació continua de l' individu , per a la qual cosa les noves tecnologies són imprescindibles i necessaries: informació ràpida i continua (premsa, ràdio, televisió, Internet, etc.)
Per l'altra banda està la lectura plaentera, que tambè ens proporciona informació, evidentement, però que no és tan canviant i , per tant , és la que fa que l'evolució siga més lenta: llibre, revistes.



I ara podriem perguntar-nos: el llibre ha mort?. Si pensem en els trovadors, en Gutenberg, en les primeres màquines d'esciure i els primers ordinadors, la meua resposta es : sí, en un futur proper el llibre haurà mort.

Però no s'asusteu, el mateix va passar amb la impremta. els canvis són ràpids però conviuen amb els costums i, per tant, no afecta a tots igualment. el que per a la gent major és un xoc per a les noves generacions es nromal.
Així que educadors, bibliotecaris i pares farem el canvi que els nostres alumnes, usuaris i fills ens estan demanant. Canviarem el boli pel teclat, el llibre per la pantalla però l'esforç per a preparar i formar a les noves generacions ha de ser el mateix. No hem de confondre les eines que tenim al nostre abast amb l'objectiu que volem aconseguir: la formació de l'individu sempre serà allò prioritari. Ensenyar a pensar, ensenyar a comportar-se, ensenyar a ser homes i dones amb valors, que la fredor de la tecnologia no faça oblidar-nos del que és principal: LA FORMACIÓ INTEGRAL DE L'HOME.
Literatura digital, e-boocks, cibertext, blocs... Marshal McLuhan diu que hem abandonat la Galaxia Gutenberg, i estic d'acord, ara vivim en la Societat de la Informació però una volta més cal preguntar-se: com farem lectors?. No importa com es llisga sino qué, i eixe és el repte, animar a llegir, despertar la curiositat per conèixer noves cultures, nous mons, transmetre el "cuquet" per la necessitat de saber, de investigar i de gaudir amb la lectura.

Etiquetas:

1 comentarios:

A las 29 de noviembre de 2007, 1:56 , Blogger Fundació Bromera ha dicho...

M'agrada molt el teu post. Un poc apocalíptic sobre el futur del llibre, sobretot per la sentència dictada: "en un futur proper haurà mort".
No sabem que ens portarà el futur, també van dir que la ràdio i la premsa escrita tenien els dies comptat amb l'aparició de la televisió i d'internet desprès, i ja veus.
Del que no hi ha cap mena de dubte és que els nous mitjans ens obliguen a adquirir noves perspectives.

 

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio